БОБи директно

 Здравейте, приятели на английския футбол

 

"Боби Директно" е рубрика, която служи за задаване на въпроси, а не за дискусии и коментари. Преди да задавате въпроси, вижте това:

 

http://sport.novatv.bg/forum/topics/index/34/

 

Ще отговарям на 10 въпроса на ден. Освен това теми, чиито отговори могат да се намерят в рубриката "Анализи" ще бъдат пропускани.

 

мейлът за връзка е borislav.borisov@ntv.bg

Всеки въпрос, който ми е зададен ще бъде прочетен, но едва след като го одобря и отговоря ще се появява в тази рубрика. Който иска да дискутира някакви теми от английския футбол може да се регистрира във форума, където също има "Боби Директно".

Добавям и още нещо. Във форума има тема, в която мога да отговарям на ежедневни въпроси, свързани с програмата, мачовете и всичко останало. Тук ще казвам мнението си по теми, които ми направят впечатление и в никакъв случай няма да са много всеки ден, но задължително ще са футболни. Тук ще се говори за играта и то без обиди и провокации.

Надявал съм се, че няма да има нужда от рестрикции към потребителите, но трите години съществуване на сайта ме убедиха, че това е утопия. Жалко!

До този момент почти винаги съм публикувал критики и обиди към мен, за да не си помисли някой, че се крия. Смятам, че вече съм доказал, че мога да приема и подобни мнения. Сега обаче променям политиката на публикуване на подобни критики, освен ако не намирам нещо полезно в тях. И причината не е в мен, а в това, че подобен род мнения влияят негативно на сайта. Иначе продължавайте да ме критикувате! Може да сте сигурни, че ще прочета каквото сте написали и ще обърна внимание на мнението Ви без да съм задължен да се съгласявам с него. Същото важи и за позитивните текстове.

Всички въпроси ще бъдат публикувани след одобрениe!

въпроси и отговори добави въпрос
Анонимен 30.09.2014 | 13:53

Да не ти замръзне усмивката:
 

Ofcom asked to look at TV rights sale


"Virgin Media has asked Ofcom to open a formal investigation under the Competition Act 1998 into the arrangements by which the FA Premier League sells live UK television rights to its games.

"They consider that significant consumer harm resulting from escalating rights costs can be addressed by targeted changes to the way in which live rights are sold, while preserving the benefits of joint selling. A review is required with the next auction imminent and a further 60% inflation in costs predicted.

"Brigitte Trafford, Virgin Media's Chief Corporate Affairs Officer, said: 'The rapidly rising cost of Premier League live broadcast rights means UK fans pay the highest prices in Europe to watch football on TV. Virgin Media has asked Ofcom to investigate how the rights are sold ahead of the next auction.'"

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:57

Стана още по-голяма усмивката ми. 

Ван Гаал Идентичността на Юнайтед 30.09.2014 | 08:35

Здравей Боби, в последните дни се налага едно мнение в пространството, че едва ли не Ман Юнайтед губи идентичността си, защото вече не разчитал на английски футболисти и юноши на клуба. Е, тук въобще не съм съгласен.
Четирима човека от академията вече направиха своите дебюти във Висшата лига този сезон - Тайлър Блакет, Джеси Лингард, Пади МакНеър и Топ Торп, като първият беше неизменен титуляр във всеки един мач до изгонването си в Лестър. Нищо не пречеше на Луис ван Гаал, притиснат до стената заради проблемите в защита преди мача с Уест Хям, просто да върне опитния Дарън Флетчър в центъра на отбрата. Шотландецът е играл на тази позиция и друг път. Но Ван Гаал смело заложи на момчето от школата и той изнесе добър мач, като имаше и ключва изява в края на срещата.
Изминали са само шест мача, а Ван Гаал вече е обвиняван в грехове, че едва ли не върви срещу традициите на тима. Доста преувеличено ми се струва.
Да, Юнайтед изхарчи много пари лятото. Но Юнайтед определено имаше нужда от свежа кръв и нова класа в тима. Съгласете се, че играчи като Клевърли и Уелбек получиха твърде много шансове, точно защото са юноши на клуба, но до колко ги оправдаха е друг въпрос. Реално, на мястото на Клевърли в момента играе Ерера, който за три-четири мача вкара повече голове от Клевърли за всичките му години в клуба. А и разликата в класата им е очевидна. Не може да се обвинява треньора, че е заменил човек, който не му върши работа с човек, който влиза и веднага вдига класата на отбора.
Един млад играч трябва да сграбчи шанса, който получава, когато е на терена. Някой футболисти на Юнайтед обаче дълги години се осланяха на факта, че са продукт на школата и това беше основната причина да са в тима, без да показват кой знае какво в голяма част от мачовете.
Юнайтед няма работеща халфова линия поне от 2-3 години, а сега бива критикуван че пръснал много пари. Пръсна, ама взе хора като Ди Мария, Ерера и Блинд, които неимоверно вдигат класата, особено съпоставани с играчи като Йънг, Валенсия, Клевърли и т.н.
Ван Гаал пое тима в много деликатна ситуация, а критиките към него идват твърде рано и според мен са крайно незаслужени.

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:55

Нито един от тези младежи нямаше да направи дебют, ако нямаше контузии в Юнайтед. 

Ок, ще повторя - бих се радвал моето мнение да е грешно и Юнайтед д ане загърбва традициите. 

ChelShit FC .... 30.09.2014 | 03:32

Според теб кога ще дойде спада в представянето на Челси и колко дълъг ще бъде, а също така, фатален ли ще е този период за крайното класиране на отбора ? 

ПП. Аз все още държа на прогнозата си от преди началото на сезона, че Челси ще завърши извън топ 4 в края. 

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:55

Аз ако знам отговорите на тези въпроси от утре спирам да работя. 

Кризата (ако изобщо я има в Челси) я очаквам около феруари. 

stipp mak 29.09.2014 | 15:33

 Боби, ако не те затруднявам ще се радвам да ми кажеш за кой български отбор си?Благодаря предварително.

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:54

Спартак Пловдив

Spyker Manchester United 29.09.2014 | 14:55

Здравей Боби мислех да ти пиша след загубата на Юнайтед от Лестър но реших да не го правя тогава, защото като си афектиран обикновено не мислиш трезво. Сега ми се насъбраха малко мисли и въпроси към теб от последните 2-3 мача.

 
1. Еволюцията в схемата на ван Гаал. Той започна сезона с 3-ма в отбрана това не проработи и той се върна към стандартната 4-ка отзад и имаше подобрение. При новата схема защитниците се чувстваха по-добре но както и ти каза в ефир МЮ е разделен на атакуваща 5-ца и защитна такава и като, че ли защитата нямаше много подсигуряване. В мача с "чуковете" обаче имаше моменти когато целия отбор се връщаше назад (говоря за първото полувреме когато водеха с 2 гола) и в един кадър когато видях че Фалкао е в собствената си половина и пази човек се изумих меко казано. Но това определено заздрави защита и дори в доста странния си вид пусна само един гол. Сега като, че ли гореспоменатата атакуваща 5-ца атакува само когато е възможно а през останалото време помага отзад. Смяташ ли, че това ще е тенденцията и мислиш ли, че така с наречената от мен "еволюция" ван Гаал в един момент ще напипа нещата и Юнайтед ще почне да печели регулярно?
 
2. Лично за мен в мача с Уест Хам, Юнайтед можеше да вкара поне 4 гола до почивката с този отбор на терена, а в един момент гледам как атака за 150 милиона паунда се стои в собствената половина при 2 на 0 и пази резултат на собствен терен срещу средняк и ми стана малко тъжно чесно казано. В това първо полувреме отбора ми заприлича на Мауриньовия "грозен" Челси, който анализира Понеделник. Според теб трябва ли Юнайтед да играе "грозно" при положение, че има може би най-добрата атака в лигата?
 
3. Одобряваш ли политиката на ван Гаал с младите? Имам предвид пускането на Макнеър и после и Торп. Ако беше станала такава криза в защита при Мойс, че дори и при Фъргюсън нямаше да се вземат 2 момчета без нито един мач за клуба и то при мач с Уест Хам. Фъргюсън в такъв случай щеше да пусне най-вероятно някой халф Флетчър например да играе отзад или Блинд в сегашния момент. Аз лично смятам, че ван Гаал прекалява с тези рискове с млади играчи и определено не виждам друг треньор да го прави.
 
4. Друга моя критика към ван Гаал е отношението му към съдиите. В мача с Лестър например той отказа да коментира съдията и едва ли не го защити като направи 2 малоумни отсуждания за 15 секунди, които обърнаха мача. Да не говорим, че и последния гол тогава беше много спорен заради фал преди това. Вместо да изсипе "пепел и жупел" върху съдията той заяви, че не трябвало отбора да допуска такива обрати. Сега срещу Лестър при червения на Руни направо щях да падна от стола като му го извадиха, и отново нищо след мача, а примерно големия Сам орева света за засада която реално имаше. Напоследък има и тенденция да не се дават дузпи за Юнайтед дори да ги има. Така наречените положения 50 на 50 се свирят винаги в ущърб на Юнайтед. И въпроса ми е мислиш ли, че с това меко и толерантно отношение се насърчават съдиите да продължават да свирят против Юнайтед знаейки, че никой няма да ги критикува? Защото при САФ съдията нямаше дори да си помисли да бръкне за червен на Руни да не говорим пък и след мача от миналата седмица.
 
5. Смяташ ли, че това което изяде глава на Мойс е неговата умереност и нежеланието да прави промени. Сега ван Гаал променя нещата докато напипа верния ритъм, докато шотландеца стоеше правеше едно и също и очакваше различни резултати. Като, че ли "нямаше топки" за някой решения. Не казвам, че ван Гаал задължително ще успее но като, че ли има по-голям шанс. Така например той е готов да разкара Мата поради причините заради които го направи Моуриньо, но Мойс дори нямаше да си помисли да го остави на пейката за един мач.
 
6. Много хора се прехласват по Люк Шоу но в събота той сбърпа паса откъдето тръгна контрата и оттам червения картон на Руни, освен това отменения гол цетрирането беше през негова зона, че дори той направи корнера за попадението на чуковете. И за капак не можа да изчисти две дълги топки при които никой не го притесняваше и в резултат на това се наложи пръвия път Де Хея да спасява, а втория нападателя на Уест Хам не уцели вратата. Това си беше безобразно и за мен този играч е "flop of the mach". Както си обясняваш играта му и дали вземането на Рохо за лявата зона да не се окаже гениално, защото той видимо е много по стабилен и адекватен?
 
Благодаря за отговорите и искам да те поздравя за прекрасното ти предаване в понеделник и страхотните анализи, които провеш. Според мен ако продължителността му беше по-дълга щеше да зарадваш голяма час от аудиторията :)

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:48

1. Признавам си, че не съм гледал целия мач на Манчестър Ю и Уест Хям, а само разширен репортаж. Не мога да преценя дали това е така. Но ако наистина атакуващата петица е започнала да поема повече ангажименти в защита, това е добра новина. 

2. Аз не бих казал "грозно" (а и този сезон Челси е всичко друго, но не и грозно играещ отбор). Може би Юнайтед все още търси цялостен баланс в играта си. Това е като махалото. Искаш да намериш средата, точката на равновесие, но за да стане това ти трябва да отидеш в двете крайности и то по няколко пъти преди това. 

3. Още не виждам политика с младите. Той е принуден от обстоятелствата да ги използва. 

4. Червеният картон на Рууни бе тобкова червен, че върви и с няколко допълнителни мача наказание. Така че в конкретния случай е по-добре да си мълчи. А и е доказано, че съдиите имаха респект само от Фъргюсън. Сега Юнайтед загуби това предимство и ще трябва да се оправя по друг начин. 

5. За мен на Мойс не му позволиха да прави промени. И мога да кажа и кой - собствениците. Мойс бе чудесен начин да бъде елиминиран Фъргюсън от клуба при оперативната работа. 

TheSpecialOne 29.09.2014 | 14:03

Да споделя много интересна статия, поне за мен. Вероятно вече си попаднал на нея, но за другите потребители, сигурно би била информативна. А и показва някакви тенденции при воденето на мач. 

 
http://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/11115075/How-important-are-substitutions-in-football.html
 
Сега един въпрос относно контузиите в Арсенал. Винаги ми е бил интересен процеса на възстановяване, много ключов за пълноценното представяне на отборите и ключовите футболисти. Въпросът е- защо?
 
 
 
Не съм в течение на административните и спортно технически промени и замени при топчиите, но по спомен, те тази или предната година смениха медицинския си щаб (поправи ме ако бъркам). Помня и че той отнасяше голяма част от обвиненията, за пълния лазарет на Арсенал през годините. Обаче, контузиите продължават. При това, не инцидентни, а масови. Хипотеза- до каква степен, този мор може да се дължи на тренировъчните методи на Венгер, до колкото той определя този процес. Преди няколко години, когато Моуриньо напусна Интер и го наследи Бенитес, изведнъж, в началото на новия сезон, голяма част от титулярите се оказаха в лазарета. Тогава част от футболистите обявиха, че методите на тренировки при испанеца и португалеца тотално се разминават, вследствие на което, неадаптирани, играчите масово изпокапали. И ако тогава може да става дума за дискомфорт от прехода между старо и ново, то Венгер води "топчиите" от милион години! Та, има ли основание една теза, която общо взето обяснява хроничните контузии при Арсенал с методите и процеса на тренировки?

Щото другата ми теза е, че "шпорите" са наели африкански шаман, който прави вуду магии и дупчи восъчни куклички с номерата на Рамзи, Уилшър, Диаби, Уолкот, Жиру и ... когото се сетиш.
 
 
 

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:39

В медицинския щаб на Арсенал постоянно има някакви промени. Преди 2 години построиха супермодерен възстановителен център - последен писък на модата. Но ... явно не е от външви фактори, а от вътрешни. 

Наскоро прочетох нещо интересно. Цитирам "Ще е страскящо тези контузии в Арсенал да са плод само на случайността, но ще е още по-страскящо, ако не се дължат на случайността". Всеки ще си има лично менние по темата. 

Моето е в един елемент от тренировъчната програма на Венгер, според която в досат от тренировките са забранени единоборствата. Но истината е, че няма универсално обяснение. Същото е като със статичните положения. 

Ван Гаал Новите в Юнайтед и формата на Де Хея 29.09.2014 | 11:34

Боби, имам два въпроса
1. Мислиш ли, че новите играчи в Ман Юнайтед трябва да станат с една идея по-агресивни? Моето мнение е, че всички са страхотни футболисти, но все още не са се адаптирали към темпото и твърдостта на Висшата лига. Дейли Блинд примерно е много елегантен, тактически грамотен футболист, но ми изглежда крехък в единоборствата и това трябва да се промени. Същото се отнася и за Маркос Рохо. Андер Ерера сякаш се присобява най-бързо и изнесе великолепен мач с Уест Хям - както в офанзивен, така и в дефанзивен план.
2. На постоянните промени в защитната четворка(тройка) пред него ли се дължи неубедителната форма на Давид Де Хея през настоящия сезон?

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:37

1. Това е естествен процес в Англия - идваш ,виждаш за какво става дума, шощиран си и в един момент осъзнаваш, че трябва да се промениш. Случвало се е с всички. Остава да видим за колко време ще се извърши промяната. 

2. Един вратар е силно зависим от отбраната през него. На практика е невъзможно да имаш добър вратар без силна защита пре него. Просто защото головете са сериозен показател за отбелязване на качествата на съответния страж. Така че нищо чудно и на това да се дължи 

Barclays EPL 29.09.2014 | 04:32

Арсенал започна дербито срещу Тотнъм с цели шест британци в титулярния състав. Предполагам няма как да не си доволен. Факт е обаче, че изравнителното попадение дойде след влизането на Алексис Санчез и Касорла на терена, макар и дело на Окслейд-Чембърлейн.
Иначе въпросът ми е: Помниш ли кога за последно Арсенал излезе с петима англичани или общо шестима британски футболисти в титулярния състав под ръководството на Венгер в мач от Висшата лига?

2) Все още ли смяташ, че Пол Ламбърт е най-добрият тактик в лигата? И не забоксува ли Астън Вила под негово ръководство.

И един реторичен въпрос: Изненадан ли си от "признанието" на Луис ван Гаал пред Линекер, че ритъмът на игра на отборите във ВЛ е много висок и по-конкретно: доста висок в сравнение с Германия и Испания.

Боби Борисов 01.10.2014 | 09:33

Ако ще коминтираме по този начин, то за гола вината бе точно на един французин, влязъл на терена, а не на британец.

1. Търсих и не можах да намеря точна информация. А и никъде не бе отличен този факт в статистическите източници. Сигурн ои те са били изненадани. :)))

2. Чак най-добрият тактик ... не. Но не е и сред лошите. 

Това за Ван Гаал не е изненада за мен. Вероятно ще е изненада за хората, които не са вярвали в това. пък и сега вече е трудничко да противоречат на Ван Гаал. Айде на лаици като мен, как да е, обаче на Ван Гаал ... трудничко. 

Темата за играта на английските отбори обаче ми е все по-интересна. Имам усещането, че тръгнаха към пропастта. Обаче не мога още да си намеря достатъчно аргументи, за да изкажа определена теория. Просто сега залагам на усещането. 

Колко e шест плюс едно?
:) :( :D mad wink cool :P: angel aww baby :grin: :) blushing devil B-) ;( drool ermm excl fear geek hmm huh :DD
:mad: :mellow: :ohmy: :pinch: :?: :roll: :santa: :sheep: :shifty: :sick: :sweat: alien :tr: :? :w00 ;| :whistle logik :yawn :yes :zorro :shit: :thumbup :*
:afro: :hairy: :hyper: :brr: :arr: :zub: :thumb: :az:
:bag: :bn: :cv: g2 :bx: :nk :wall :lock
:levski: :chelsea cska manUn arsenal man_city liverpool novaSport_emot

Програма